HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Kezelési lehetőségek

Lézerfésű a hajgyógyászatban

2012. november 28.

A fény gyógyító erejének alkalmazása az egészségügyi problémák kezelésében hosszú múltra tekint vissza. Az archeológusok felfedezték, hogy már az ókori Egyiptomban is alkalmaztak fényterápiát.

Ugorjunk egy kicsit az időben, egészen 1960-ig, amikor is egy amerikai fizikus, Theodore H. Maiman, egy rubin kristály gerjesztésével elsőként állított elő lézersugarat. A lézer (laser) szó a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation rövidítéséből származik, amely magyar fordításban annyit jelent: fényerősítés indukált sugáremisszió útján. Ennek a koncentrált fénysugárnak a fejlődése és alkalmazásának területe folyamatosan bővült az idők folyamán.

Ma már meghatározó szerepet tölt be a gyógyítás és a szépségápolás területén is. A teljesítményük alapján két típus különíthető el. A nagy teljesítményű lézereket általában a bőrgyógyászatban és sebészetben alkalmazzák, míg az alacsony energiájú, ún. lágy lézerek a test öngyógyító folyamatainak serkentésében töltenek be központi szerepet. Dr. Mester Endre használta először a lágy lézert sebgyógyulás serkentésére. Jelenleg sok helyen használják mozgásszervi panaszok esetén, bőrgyógyászatban (csak hogy pár területet említsek), és ahogy a mostani cikkből kiderül majd, a hajgyógyászatban is igyekszik megvetni a lábát. Mielőtt azonban fejest ugranánk a témába, nézzük át gyorsan, milyen pozitív hatást gyakorolhat a lágy lézer a szervezetre:

  • Javul a vérkeringés
  • Gyulladáscsökkentés
  • Sejtanyagcsere javulás
  • Intenzívebb sejtenergia (ATP) termelés
  • Gyorsabb sejtosztódás
  • Gyorsabb sebgyógyulás
  • Hajnövekedés serkentése

A koncentrált fényterápia előnyei közé tartozik az is, hogy a kezelés nem jár fájdalommal, nem termel hőt, és egyelőre komoly mellékhatásokról sem számoltak be az elmúlt évtizedekben. Ezzel a kis bevezetővel remélhetőleg mindenki ráhangolódott a mostani cikk fő témájára, a lézerfésűre.

A lágy lézerek alkalmazása a hajgyógyászat területén nem új keletű dolog, de eddig csak néhány hely kínálta a lézer adta előnyöket, ami esetleg a kezelések árainak meghatározásánál visszaélésre adhatott okot. Ennek az egyeduralomnak vetett véget a Lexington International LLC nevű amerikai cég, amikor piacra dobta az első otthoni hajápolásra tervezett lézer fényterápiás eszközt, a lézerfésűt, HairMax márkanéven. A kedvező induláshoz minden adott volt, hiszen 2000-ben a Time Magazine-ban az év találmányai között mutatták be. Ismerkedjünk meg a termékkel közelebbről:

HairMax - Hatásmechanizmus

HairMax lézerfésű - Hajhullasstop.huA lézerfésű működése során alacsony intenzitású lézert (655 nm hullámhosszú vörös fényt) bocsát ki. A bevezető elolvasása után nem okoz meglepetést a cég ígérete sem. A termék energetizálja, stimulálja az érintett hajas területet, melynek eredményeképpen egészségesebb, dúsabb, fényesebb hajkorona érhető el. A fejbőr-irritációkra, korpásodásra, hajhullás megállítására szintén jótékonyan hat. A haj állapotának javulási ideje egyénfüggő. Valakinél 8 hét után már látható eredményt lehet felmutatni, míg másoknál ehhez több idő szükséges. Egyes hajátültetéssel foglalkozó specialisták véleménye szerint a műtéten átesett pácienseknél, akik a fésűt alkalmazták, gyorsabb volt a regenerációs időszak. Ebben az esetben érdemes levenni a műanyag éles fogakat a fésűről, hogy ne sértse a friss beavatkozás utáni érzékeny területet.

Használat

A fényterápiás eszköz használata nagyon egyszerű. A lézerfésűhöz mellékelten adnak egy adaptert, amelyet csatlakoztatni kell a hálózathoz, míg a másik végét a fésűhöz kell rögzíteni. A fésűn 2 gomb található. A power gombbal készenlétbe helyezzük, majd a laser gomb megnyomása után indulhat a kezelés.

Ajánlatos mindig tiszta fejbőr mellet megkezdeni a terápiát. Nagyon lassan, folyamatosan kell mozgatni a fésűt. A leírás szerint ½ inch, nagyjából 1,25 cm-t haladjunk 4 másodperc alatt. A HairMax esetében nem kell magunkban számolni ahhoz, hogy mérni tudjuk az időt, ugyanis 4 másodpercenként egy sípoló hang jelzi, hogy tovább mozdíthatjuk a fésűt. Ha valaki a hagyományos fésülködési gyorsaságot fogja követni, a vörös lézerfény nem tudja kifejteni megfelelően a hatását. Egy alkalom általában 10-15 percig tart. Hetente 3 kezelés ajánlott, mivel a gyakoribb használat nem nyújt további előnyöket. Az elért állapot fenntartásához rendszeres használatra van szükség, különben a megszerzett eredmény szép lassan eltűnik. Lehetőleg semmit ne kenjünk a fejünkre a kezelés előtt, utána viszont nyugodtan lehet használni a szokásos kiegészítőket.

Mellékhatások?

A Lexington International LLC biztosítja a vásárlókat afelől, hogy a HairMax megfelel a nemzetközi minőségi szabványoknak és a termékbiztonsági követelményeknek. Ahogy azt korábban említettük, a lágy lézerekkel kapcsolatban egyelőre nincs komoly mellékhatásokról szóló beszámoló, és a cég is hirdeti a termék abszolút biztonságos mivoltát. Azonban néhányan aggódnak amiatt, hogy mi történik, ha véletlenül a szemükbe világítanak a lézerrel. Tény, hogy a tájékoztatóban erre külön felhívják a figyelmet: kerülni kell a lézerrel való szemkontaktust. Sőt a fésűn is megtalálható a figyelmeztetés. Ha valaki véletlenül egy pillanatra belevilágít a szemébe, természetesen nem kell megijedni, ettől függetlenül érdemes kerülni és lecsökkenteni ezeknek az előfordulásoknak a számát, és vigyázni kell arra, hogy gyerek kezébe ne kerüljön az eszköz. Ha valaki nagyon óvatos akar lenni, Magyarországon lehet kapni védőszemüveget is, amely a tájékoztató szerint a 640-690 nm hullámhosszú vörös fény kb. 99%-át kiszűri. (HairMax: 655nm)

A garancia a másik sarkalatos tényező. A cég a drágább változat esetén 20 hét, a szerényebb változat megvásárlása esetén 12 hét elégedettségi garanciát vállal a termékre. Tehát elméletileg van idő eldönteni, hogy megtartjuk-e ezt a csodafésűt vagy sem. Sokan most kételkedhetnek, de a HairMax gyártói kiállnak a lézerfésű hatékonysága mellett, így vállalják a kockázatot és a pénz visszafizetési garanciát is.

Visszafizetés esetén a teljes összegből levonnak 18%-ot, adminisztrációs és egyéb költségek címén. Jól meg kell gondolni a vásárlás lehetőségét, mivel nem olcsó termékről van szó.

Konkurencia

2000 óta sok minden történt. Amíg a Lexington népszerűsítette a HairMax-et, a többi cég sem ült ölbe tett kézzel. Egyre több gyártó rukkolt elő a saját lézerfésűjével. Ezek a cégek néha alacsonyabb áron kínálják a termékeiket, és természetesen mindenki a saját "lovát" dícséri. Ilyen például az Aculas, X5 Laser, Sunetics, Leimo, Hairbeam, HairPro stb. Széles a paletta a lézerfésű piacon. A legstabilabb háttérrel egyelőre még a HairMax rendelkezik. Elég a honlapjukon körülnézni: számos médiaszereplés, szakemberek véleményei, felhasználói fórum próbálja erősíteni a potenciális ügyfelek biztonságérzetét, hogy a legjobb helyen járnak. Lézerfésű kiválasztásánál körültekintőnek kell lenni, hiszen két különböző gyártó terméke között óriási különbségek lehetnek. Nemcsak árban, hanem hatékonyságban is. Jelenleg a HairMax az egyetlen lézerfésű, amelyet az FDA is engedélyezett hajhullás kezelésére férfiaknál.

X5 hajlézer

2007-ben egy új vetélytárs indult harcba ezen a területen, a Spencer Forrest Inc. által megalkotott X5 hajlézer. Az ok, amiért külön megemlítjük ezt a terméket is, hogy a Spencer Forrest Inc. 2008 júniusi sajtóközleményében bejelentette, hogy megkezdődött az X5 hajlézer klinikai tesztelése, amely így bizonyíthatja hatékonyságát a hajnövekedés serkentésében, hajhullás megállításában kopaszodó férfiaknál. A kísérletek célja, hogy az FDA (amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hivatal) is engedélyezze a termék használatát, elismerve ezzel az X5 hatékonyságát a férfi típusú kopaszodás kezelésére.

X5 Hajlézer - Hajhullasstop.huAz Egyesült Államok több neves kutatóközpontjában és egyetemén végzik a kísérleteket, melynek során a placebo hatás kizárása érdekében sem a páciensek, sem pedig az orvosok nem tudják, hogy ki kapja a valódi kezelést (kettős vak kísérlet). A terméket először kopaszodó férfiakon tesztelik, majd ezután nők esetében is megvizsgálják a hatékonyságát. Ha az eljárás eredményesnek bizonyul, és az FDA engedélyezi, akkor az X5 azon négy termék egyike lehet, amelyet a férfi típusú kopaszodás kezelésére az FDA engedélyezett.

Az X5 egy újratölthető, vezeték nélküli áramforrásról üzemel, a futurisztikus design pedig eltér az eddig megszokott hagyományos fésű kinézettől. A termék 15 különálló lézersugarat használ a maximális lefedettség elérésének érdekében. (5 lézerdióda egyenként 3 lézersugárra osztva.) A készüléken egy LCD kijelző is található, amely lehetővé teszi a kezelési idő pontos követését és betartását. A lassan szabványosnak tekinthető heti 3 alkalom, 10-15 perc kezelési idővel itt is áll. Az árát jelenleg 199$-ban határozta meg a gyártó cég.

Valószínűleg senki nem lepődik meg azon az egyszerű tényen, hogy a lézerfésű és egyáltalán a lézer használata és hatékonysága ezen a területen erősen megosztja a közvéleményt, ugyanúgy, mint a többi hajhullás elleni termék, folyamatosan célkeresztben van, kap hideget-meleget egyaránt. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a következőről:

A Lexington International LLC 2007 februárjában bejelentette, hogy a HairMax lézerfésű megkapta az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) engedélyét, amely már klinikai tesztekkel bizonyítottan is képes segíteni az androgén alopeciában szenvedő férfiakon (Norwood skála 2a-tól 5-ig, Fitzpatrick I–IV bőrtípusokkal).

Zárszó

A cikk végén mindenkiben felmerülhet a kérdés, érdemes-e beruházni egy ilyen termékbe, és ha igen, akkor melyik gyártót részesítsük előnyben? Aki bekerül a hajhullás elleni küzdelem mókuskerekébe, az tudhatja, hogy mindenkinek saját magának kell eldöntenie, bedobja-e újra a kezdő tétet. Nincs olyan termék, amelyik mindenkinek egyformán hatásos, ezt mindig tartsuk szem előtt. Így zárásként csak annyit tudok mondani, hogy a lézerfésű egy újabb lehetőség a hajhullás elleni küzdelemben. Magyarországon jelenleg kb. 3-4 gyártó terméke is kapható, és talán pont ezért nagy szükség lenne egy komoly független szakértői tesztre, hogy kiderüljön, mennyire jó az adott lézerfésű. Hiszen egy olcsó termék is lehet ugyanolyan hatékony, vagy jobb, de ezt megbízható teszteknek, tanulmányoknak kellene alátámasztania.

Külföldön nagyon sok lágy lézert alkalmazó berendezéssel és lézerfésűvel lehet találkozni, amelyeket a hajhullás megállítására fejlesztettek ki. Úgy gondolom, ha tényleg egy hatástalan eljárásról lenne szó, akkor már 10 évvel ezelőtt eltűnt volna ez az ötlet a süllyesztőben. Ehelyett megállíthatatlanul érkeznek az újabb és újabb modellek, és ne feledjük el, hogy akad jó néhány referenciakép is ezen a területen. Ezen információk ismeretében (figyelembe véve, hogy mind a felhasználók, mind az orvosi társadalom eléggé megosztott nézeteket vall) úgy érzzük, van létjogosultsága a lágy lézereknek a hajgyógyászat területén, de hiba lenne túlértékelni a jelentőségét.

 

Forrás:
hairmax.com; topikk.com; x5hairlaser.com