HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Kezelési lehetőségek

A hajátültetés evolúciója

2012. szeptember 29.

A hajátültetés (vagy gyakori elnevezéssel hajbeültetés) jelentős változásokon ment át az utóbbi 10 évben, és ez a fejlődés úgy látszik, egyáltalán nem lassul. A mini-mikro-graftos átmenet után nem sokkal támadt az igény arra, hogy gyakorlatilag "nyom nélkül" vagyis szabad szemmel alig látható beavatkozással történjen meg a hajátültetés.

Ma már a hajátültetések során a FUE (Follicular Unit Extraction) módszert vagy annak továbbfejlesztettt változatát alkalmazzák az orvosok. A hajat növesztő egységek egyenkénti kinyerésének korszakát éljük, azaz köznyelven a szálankénti hajátültetés időszakát.

Hajátültetés - strip hegvonal

A mikro-graftos eljárások során kezdetben egy bőrcsík kivétele történt (Strip-kivételi eljárás), ezt "darabolták" fel a haj élettani egységeire (graft, tüsző, follikuláris egység), amit a már meglévő technikák valamelyikével helyeztek be a bőr apró nyílásaiba. A módszernek több előnye mellett, hátrányai is vannak természetesen: A már széles körben ismert egyik fontos hátrány, hogy vonalas heggel gyógyul, amely egyéni adottságoktól függően akár 5-10 mm széles is lehet. Ez önmagában riasztó lehet, a többi hátrány pedig egyenesen következik abból a tényből, hogy a szikével kimetszett terület zárása varratokkal történik, teljes gyógyulása pedig a FUE-nál tapasztalt 1-2 hét helyett, gyakran az egy hónapot is meghaladja.
 

A strip hajátültetés előnyei:

 • A strip eljárás során kinyert graftok gyakran jóval életképesebbek, mint az apró FUE körkésekkel kinyert tüszők, amelyek gyakran nem tartalmaznak elég, ún. protektív szövetet a haj növekedéséhez! A legegyszerűbb hasonlat az, ha az ember elképzeli azt a helyzetet, hogy egy épen kihúzott hajszálat helyeztetne a bőrébe egy plasztikai klinikán, abból nem nőne hajszál, -ha viszont egy 1-7 hajszálas, sebészileg épen "elkészített" hajtüsző kerülne a bőrébe, abból (megfelelő eljárással) 95%-os pontossággal hajszálak nőnének.
 • Fontos megismerni a transzekciós arány fogalmát. Ez azt jelenti, hogy hajkivétel során, a tüszőben lévő hajszálakból hányat nyernek ki épen, azaz mennyire sérül a graft (mint minden szerv/szövet átültetésénél kulcsfontosságú, hogy a szövet a lehető legminimálisabb sérülésekkel kerüljön át a kívánt helyre).

Ez a fogalom az egyik alapköve a hajátültetésnek. Lényegében azt jelenti, hogy mennyire sérti a sebész a hajtüszőt a hajkivétel során. Tekintve, hogy strip eljárásnál egy összefüggő bőrdarabból választják le a szövetet, szabad szemmel tudják kontrollálni a feldolgozás pontosságát, azaz "belelátnak" a bőrbe!

Így elég nyilvánvaló, hogy a "legszebb" hajtüszőket úgy lehet kinyerni a bőrből, ha azt megfelelő szövettani gyakorlattal rendelkező egyén a saját szemével ellenőrzi Ennek ellenére tényleges reménnyel kecsegtetett az a tény, hogy tulajdonképpen "láthatatlan" hajbeültetésen vehet részt a jelentkező.
 

FUE hajátültetés

A FUE során a haj kinyerése nem szikével történik, hanem egy apró körkés segítségével, a kinyert egységek tüszőnként, azaz graftonként lesznek kiemelve, helyükön csak apró pontok jelzik (amennyiben 0.8-1 mm-es tűket használnak), hogy korábban hajszálak nőttek.

A FUE technika előnye egyszóval az, hogy jóval finomabb behatolást tesz lehetőve az adó terület bőrébe. Ez egyrészt azt jelenti, hogy:

 • csak nagyon apró szövetdarabok kerülnek kivételre a strip-eljárással szemben, ahol egy nagyobb, összefüggő bőrterület érintett.
 • illetve azt is jelenti, hogy a behatolás mélysége is finomabban és egyesével (graftonként) szabályozható, így nincs:
  • "feleslegesen" eltávolított szövet,
  • esetleges bőrideg károsodás, de ami még ezeknél is fontosabb, hogy
  • jóval kisebb a bőrerek átmetszése: ez két szempontból fontos:
   • jóval kisebb a beavatkozás során fellépő pontszerű vérzés, és
   • rövidebb a sebgyógyulás

Tehát a Follicular Unit Extraction, azaz a graftonkénti hajátültetés alapmódszere a FUE, lehetővé tette azt, hogy a hajszálakat majdnem nyom nélkül ültessék át a donor területről a megritkult, vagy kopasz bőrterületre.

Gondolhatnánk, hogy megtaláltuk a tökéletes megoldást! Ez sajnos nem így van, mert, mint minden módszernek, a FUE-nak megvannak a hátrányai!

FUE hajbeültetés hátrányok

A FUE-eljárás során egy 0.8-1.0 mm átmérőjű körkést (marketing nyelven "FUE-tűt") használnak a graftok "meglazításához", majd ezeket egyenként emelik ki. Az eszköznek többek között az az egyik nagy hátránya, hogy:

 • a körkésnek meglehetősen élesnek kell lennie, hogy a bőr felső 2 rétegén áthaladjon, tehát ezen eszközök ténylegesen penge élességűek, és szó szerint átmetszik a bőrt. A metszés átmérője habár pici, még ilyen esetben is számottevő sérülés éri a bőrereket, de természetesen jóval kisebb, mintha szikével hatolnának a bőrbe.
 • tekintve, hogy egy éles eszköz metszi be a bőrt, meglehetősen nagy az esély arra, hogy a hajtüszők megsérülnek, és nem kerülnek ki épen a bőrből (gyakran előfordul, hogy egy 3 hajszálas graftból a sebész csak egy hajszálat tud kiemelni, ez nagy hiba)! Természetesen tökéletes hajkivétel nincs, de az optimális eredmény eléréséhez létfontoságú, hogy a hajtüszők sérülése élettani határon belül legyen (lásd.: transzekció).

SafeSystem kiviteli eszköz

Ezen hibák kiküszöbölésére született meg a hajplasztikai területen két további finomítás: Azt a módszert érdemes bemutatni, ami jelenleg legszebb eredményeket demonstrálja a hajátültetés területén világszerte. Ezt a hajátültetés egyik atyjának számitó, Dr James A. Harris ültette elsőként gyakorlatba, Safe-System néven. A módszer során a hajkivétel 2 fő lépésből állt, azaz egy lépéssel bővült a korábbi technikákhoz képest:

 • Az első lépés a normál FUE-tű általi apró metszés
 • A második egy tompa tűvel a bőr mélyébe hatolás - ez a kulcslépése a szövetkimélő technikának, mert a behatolás során
  • alig sérülnek a bőr erei, illetve
  • egészségesen nyerhetők ki a haj növekedéséhez szükséges bőrrészek.

SafeSystem-FUE2 - Az első biztonságos kivételi eszköz!

Így már kivitelezhető volt az, hogy a beavatkozás során teljesen ép hajtüsző legyen kinyerhető, és a bőr erei se sérüljenek nagyrészt. Viszont még mindig nem volt tökéletes a SafeSystem módszer, tekintve, hogy meglehetősen lassan lehetett vele hajszálakat kinyerni! A sérülés minimalizálása, a hajkinyerés sebességének megtartásának szükségessége keltette életre az igényt egy kiforrott eszköz kifejlesztésére!
Így jött létre a SafeSystem-FUE2 típusú eljárás!

A SafeSystem-FUE2 egy új szabadalmaztatott eljárás, amely a FUE módszer tökéletesítése! Tehát amint már írtuk, ezzel a technikai áttöréssel lehetőség nyílik a follikulusok precíz kivételére felesleges follikuláris károsodás nélkül, és azok nélkül a károk nélkül, amelyek a tradicionális FUE eljárás során elkerülhetetlenek voltak. A módszer szignifikánsan növeli a transzplantálható graftok számát, a korábbi napi 300-400-as graftszámtól eltérően akár napi 3000 graft kivétele is elérhető, tekintve, hogy nincs a beavatkozás során járulékos sérülés.

Az új módszer segítségével lehetséges olyan egyedülálló follikuláris egységek izolálása és kivétele, amelyek akár 6-7 hajszálat is tartalmazhatnak, ez a korábbi módszerekkel nem, vagy csak meglehetősen ritkán volt elképzelhető!

A módszer alapja a biztonságos-technika-fantázianevű eszköz (SafeScribe), amely az Egyesült Államokbeli Denverből származik.