HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Hajhullás okai

Betegségek

2012. november 12.

A hajszálak érzékenyen reagálnak a szervezetben bekövetkezett változásokra. Egy több hétig tartó betegség, pl. annyira legyengítheti az immunrendszert, hogy ez fokozott hajvesztésben is megnyilvánulhat. A műtétek és a gyakori stresszhelyzet is hasonló traumával járnak, így a hajhullás itt is előfordulhat.

Mind a két esetben átmeneti állapotról van szó, tehát mihelyt regenerálódunk és helyrebillen az egyensúly, a hajhullás megszűnik, és a hajhiányos területek is visszakapják az elvesztett kültakarójukat. Vannak helyzetek, amikor nem tudjuk megállapítani, mi okozhatja a hosszú idő óta fennálló fokozott hajvesztést. Ilyenkor érdemes szakemberhez (bőrgyógyász, hajklinikai magánorvos) fordulni, hiszen a tünet mögött komoly betegség is lappanghat. (pl: cukorbetegség, májzsugorodás, dermatitisz, szifilisz, gyulladásos gócok a szervezetben, amely lehet egy rossz fog vagy más kiváltó tényező is)
 

Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigy túlműködése illetve alulműködése egyaránt okozhat hajhullást. Ennek megállapításához, orvoshoz kell fordulni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és amennyiben szükséges, megkezdi a gyógykezelést. A hatékony módszer alkalmazása után, a hajhullás és a probléma oka is sikeresen kezelhető.

A fejbőr gombás megbetegedései

A fejbőr gombás megbetegedési elsősorban gyerekeknél fordul elő, ritkán állatokkal foglalkozó felnőtteknél. Mivel ez a probléma főleg a gyerekeket érinti, így erről a témáról, a hajhullás gyerekeknél menüpontban olvasható részletes információ.

Foltos kopaszodás (Alopecia areata)

Az alopecia areata a hajhullásnak az a fajtája, amikor a hajas fejbőr felületén, különböző nagyságú (kerek vagy ovális) foltokban, teljes hajhiány alakul ki. A betegség kiterjedése elég széles skálán mozog. Lehet egy-két pénzérme nagyságú folt, de ritkán, a teljes szőrzet elvesztése is bekövetkezhet. Általában fiatal korban kezdődik, és a későbbiekben bármikor visszatérhet. Az alopecia areata autoimmun betegség, amelynek megjelenését nem lehet előre kiszámítani. A szervezet védekezőrendszere, tévedésből megtámadja a szőrtüszőben levő gyorsan osztódó sejteket, amelyek a haj növekedéséért felelősek. A pontos okok egyelőre ismeretlenek. Tehát az egyetlen megoldás, kiszűrni a lehetséges tényezőket, amelyek esetleg kapcsolatba hozhatok az A.A.-val. Érdemes elvégeztetni egy átfogó vérvizsgálatot, mert az eredmények megtekintése után számos ok kizárható, így tovább szűkül a kör. A lehetséges okok közül említünk most néhányat: Gyulladás a szervezetben, (pl: rossz fog, izületi gyulladás, krónikus garatmandula gyulladás, stb..) pajzsmirigy problémák, vitiligo (bőrpigmenthiány), tartós stressz, lelki problémák, vérszegénység, gyógyszerek, stb.. Sajnos azt is meg kell említeni, hogy sok esetben nem található semmilyen rendellenesség, a foltos kopaszodás hátterében.

A haj rendszerint visszanő, de hogy mikor, az változó. Lehet, néhány hónap, de 1-2 év is. Az A.A kezelések inkább a tüneteket próbálják orvosolni, így a kezelések hosszú távú eredményessége is bizonytalan. Amennyiben igény van rá, a későbbiekben megpróbáljuk bemutatni a lehetséges kezelési módokat is.

Fontos megjegyezni, hogy a foltos kopaszodás nem fertőző betegség. Ahhoz, hogy pontosan átlássuk és megkülönböztessük, más kiváltó okoktól, érdemes elolvasni a hajviselet, trichotillománia és a fejbőr gombás megbetegedéseiről szóló cikkeket.

Stressz

A mai rohanó világban egyre nő azoknak a száma, akik túlhajszolt, feszült életvitelt folytatnak. A kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek, és ezeknek a stresszfaktoroknak az erőssége is eltérő. Minden ember másként reagál a környezetéből érkező ingerekre, és különböző dolgok válthatnak ki pszichés megterhelést. Ha körülnézünk, láthatjuk mennyien aggódnak a megélhetésükért, mások a megjelenésükkel nincsenek kibékülve, az élet adta pofonokról, megrázó eseményekről nem is beszélve. A stressz, szép lassan a vezető halálokok közé tornázta fel magát. A folyamatos, hosszantartó pszichés nyomás gyengíti az immunrendszert, szív és érrendszeri problémákat okoz, és ez csak egy kis ízelítő, a teljes palettáról. A hajhullást gyakran hozzák összefüggésbe a stresszes életvitellel, nem véletlenül. Általában a megterhelő periódust követő 2-3 hónap múlva tapasztalhatjuk meg, milyen nyomokat hagyott szervezetünkben az adott szituáció.

Trichotillománia

Ez a kifejezés, a hajszálak szándékos tépkedését/húzgálását, csavargatását jelenti. A probléma előfordulhat szakáll, szemöldök, szempilla, vagy egyéb testrész szőrzeténél is. Ennek a sajátságos magatartási formának érzelmi hátterei vannak. A betegség általában serdülőkorban kezdődik, és rendszeres alkalmazása, szép lassan napi rituálévá válhat. A Trichotillománia pszichés alapú kényszercselekvés, amely hosszútávon, az igénybevett hajas területen hajhiányhoz vezethet. Amennyiben nem átmeneti állapotról van szó, érdemes pszichológus/szakember segítségét kérni.