HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Hajhullás okai

A hajról általában

2012. július 20.

A hajas fejbőrön átlagosan 90.000-140.000 hajszál található. Ha aprólékosabban vizsgálódunk, akkor elmondhatjuk, hogy 1 cm2-en, kb.120-200 hajszál növekszik. A hajszálak mennyisége összefüggésben állhat a hajszínnel és az etnikai hovatartozással. A legtöbb hajszállal a szőkék büszkélkedhetnek (kb. 140.000), őket követik a barna és fekete hajúak (kb. 105-110.000), és a sort a vörös hajúak zárják (kb. 90.000 ).

A hajgyökér

A haj, fejbőrben található része a hajgyökér, amely a szőrtüszőben foglal helyet. A szőrtüsző, a bőrfelszín hámjának betüremkedése a bőr alá, ennek alsó részén a hajszemölcs /dermal papilla/ található. A papilla, érhálózattal bőven ellátott kötőszövet, a felületén elhelyezkedő mátrixsejtek gyors osztódásának köszönhető a hajnövekedés. A haj élő és capillárisok által táplált része, a hajhagyma, amely körbeveszi a papillát. A hajtüszőbe faggyúmirigyek nyílnak, feladatuk a hajszálak természetes ápolása és védelme. A bal oldalon található képen, egy kihullott hajszál hajgyökere látható, amely megjelenésében teljesen különbözik, a növekedő fázisban levő haj gyökér részétől, melyet az alábbi kép tökéletesen illusztrál.
 


A hajszál

A hajszál élettelen, elszarusodott anyag, melynek fő alkotóeleme, egy rostos, szálas szerkezetű fehérje, a keratin, amely kb. 85-90%-ban van jelen. A hajszál 3 rétegből épül fel. Belsejét a hajbél /medulla/ alkotja, ami nem minden esetben található meg. A középső réteg a kéregállomány /cortex/, ez biztosítja a hajszál vastagságát, erősségét, színét, és az esetleges göndörséget is. A hajszál külső borítását, a tetőcserépszerűen elhelyezkedő lapos sejtek /kutikula/ adják. Ennek a vékony színtelen rétegnek a feladata, a kéregállomány védelme, a káros behatásokkal szemben.

A hajszál életciklusai

Növekedő vagy Anagén fázis:

A hajszálak életében ez a leghosszabb életciklus a 3 közül. Az anagén szakaszban, a papilla mátrixsejtjei gyorsan osztódnak. Az új sejtek folyamatosan tolják feljebb a régebbieket, amelyek elszarusodnak, és erőteljes hajszálként jutnak fokozatosan a felszínre. Ez az időszak 2-6 év között váltakozik, így nem csoda, hogy a hajszálak kb. 85%-a, állandó növekedésben van. Naponta 0.3 - 0.4 mm a növekedés nagysága, de természetesen az egyéni adottságok, a külső tényezők, nagyban befolyásolhatják az anagén ciklus időtartalmát és a növekedés mértékét. Az évszakok szintén hatással vannak a haj életritmusára. Nyáron gyorsabban, míg télen lassabban növekednek hajszálaink.


Átmeneti vagy Katagén fázis:

Az átmeneti szakaszban a gyors sejtosztódás megszűnik, a hajnövekedés megáll. A hajhagyma fokozatosan elválik a hajszemölcstől, ezáltal megszűnik a tápanyag-ellátottsága, és a hajszál felfelé mozog a hajtüszőben. Ez az időszak 2-3 hét alatt lezajlik, és a hajszálaknak csak 2-3%-át érinti. Ebben a köztes állapotban, a hajtüsző mérete is jelentősen csökken.


Nyugalmi vagy Telogén fázis:

Az utolsó szakaszban, a papilla kb. 3 hónapig szünetelteti működését. A hajszálak 10-15 %-a várja így, hogy a nyugalmi időszak lejárta után, egy új kör induljon. Ekkor a hajszemölcs újra aktivizálódik, a gyors sejtosztódásnak köszönhetően elkezdődik egy új hajszálnak az élete, amely első lépésben, végleg kitolja elődjét a hajtüszőből. Tavasszal és ősszel a fokozottabb hajhullás természetes jelenség, tehát senki ne essen kétségbe, ha átmenetileg növekszik az elvesztett hajmennyiség. A napi hajhullás meghatározásában viszonylag egységesek a vélemények. Ez azt jelenti, hogy napi 50-100 hajszál kihullása, normálisnak tekinthető.