HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Hajhullás okai

Hajhullás allergia miatt

2013. május 13.

Ha kimondjuk az allergia szót, sokan a tavasszal elkezdődő szenvedésre gondolnak, amely „csak” tüsszögéssel és könnyes szemekkel jár. Pedig az allergiának számos változata van, köztük az egyik legkellemetlenebb az ételallergia.

Az ételallergia minden esetben a bélflóra nem megfelelő működése miatt alakul ki, melynek következtében immunrendszerünk működésében is zavarok lépnek fel. Az ételallergiához gyakran párosul egyéb allergia is, mint például az asztma vagy a szénanátha. Az allergiás állapot kialakulása előtt jelzi már pár tünet a problémára való hajlamot, ilyen az ekcéma és a bizonytalan eredetű, viszkető bőrgyulladás is.

Étel allergia

Az ételallergiánál az étel valamely összetevője indít el egy olyan reakciót a szervezetben, melynek hatására hólyagok, kiütések jelenhetnek meg a testünkön, és akár még légzési nehézségek is jelentkezhetnek. Az ételallergián belül lehet megemlíteni külön a gluténra való érzékenységet is, melynek rejtett intoleranciája nem jár tipikus tünetekkel, azonban másodlagos tünetei között szerepel ugyancsak az ekcéma-szerű bőrtünet, mely nem enyhül, az egész test viszketése, fáradékonyság, csontritkulás és sajnos a hajhullás is. Ilyen esetekben ki kell zárni a glutén tartalmú ételeket étrendünkből.

A különböző allergiafajták mindegyikére lehet megoldás, ha olyan étkezést folytatunk, mely a bélflórára jó hatással van. Így első körben egy célzott diétát kell alkalmaznunk, méregtelenítéssel, természetesen mindezt megfelelő szakember segítségével. Ezen kívül különböző gyógyszerek alkalmazása is segíthet, de a legfontosabb a helyes táplálkozás.

Ha ételallergia vagy glutén intolerancia okozza hajhullásunkat, akkor az allergia orvoslásával, illetve az allergiás reakciót kiváltó összetevők elhagyásával ezt is megállíthatjuk. Azonban ha más ok áll a kopaszodás hátterében, mindenképpen fel kell keresnünk szakértő segítséget.


Forrás: Origo/Blog