HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Hajhullás okai

Hajhullás nőknél

2013. január 25.

A női szépség egyik meghatározó alappillére a dús, egészséges hajkorona. Az élet azonban nem mindenkivel egyformán bőkezű. Míg a reklámok mesébe illő, csillogó, dús hajzuhatagokat ígérnek és mutatnak, addig vannak, akik elkeseredetten küzdenek azért, hogy a hajhullásukat megállítsák, és újra boldogan, és bizakodva nézhessenek tükörbe.

Az első szomorú tapasztalatokat általában fésülködés, hajmosás közben tapasztalja meg mindenki, amikor elborzadva látja a kihullott hajmennyiséget a kádban, vagy a mosdóban. A hajszálak egyeseknél vékonyabbnak tűnnek, vagy feltűnik, hogy a dús haj, a jó tartás már csak árnyéka önmagának. Ez egy olyan pont az ember életében, amikor hirtelen sötéten látja a jövőt, elkeseredik, hogy mi lesz ezután. A női hajhullást és az ezzel járó traumát nem lehet párhuzamba állítani a férfiak kopaszodásával. Míg az ő esetükben elfogadott/természetes tényként kezelik ezt az állapotot, addig a nők csak zavart, bámuló tekintetekkel találják szemben magukat az utcán.

A női hajhullás kiváltó okainak feltárása jóval nehezebb, és bonyolultabb feladat, mint a férfiak esetében. Számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét. Tisztázni kell azt is, hogy öröklött genetikai hajlam áll e a hajhullás hátterében, vagy sem.

Öröklött hajhullás

A nők genetikai kopaszodása, különbözik a férfiaknál lezajló folyamatoktól. Míg az ő esetükben fokozatosan húzódik hátra a hajvonal, addig a nőknél rendszerint egyenletesen ritkul a hajállomány a fejtető teljes területén, ugyanakkor a hajvonal megmarad. Mindkét nem esetében persze vannak kivételek. Ez azt jelenti, hogy néha itt is előfordulhat a hajvonal bizonyos fokú recessziója. A Ludvig skála támpontot adhat abban, hogy jelenleg hol tartunk, és milyen kilátásaink vannak a jövőre nézve abban az esetben, ha nem kezeljük a problémát. Az oldalsó és hátsó rész hajállománya megmarad, mivel az itt elhelyezkedő hajszálak kevésbé érzékenyek a hormonális hatásokra.

Ludvig skála

A genetikai típusú kopaszodásnál 3 fontos tényezőnek kell egyszerre érvényesülni ahhoz, hogy a hajhullás kialakuljon:

  • Öröklődés
  • Hormonok
  • Életkor


Öröklődés

A nem kívánt örökség, anyai és apai ágon egyaránt az ölünkbe hullhat. Amennyiben mindkét szülő hordozza a kopaszodásra hajlamosító géneket, úgy az előfordulás valószínűsége fokozódik. Természetesen nem törvényszerű, hogy az utódok is hajhullástól szenvednek majd, mindenestre az esély nagyobb. Azzal kapcsolatban, hogy mi az a tulajdonság ami öröklődik, a leggyakoribb válasz a következő:

A DHT-ra való fokozott érzékenység, a hajhullás kiváltó oka, ez az, amit a gének átörökítenek. Ha egy kicsit jobban a mélyére tekintünk, akkor láthatjuk, hogy ez egy tág fogalom, és olyan jellemzőket foglalhat magába, mint az androgén receptorok fokozott érzékenysége ill. száma, vagy az 5-alfa reduktáz enzim túlzott aktivitása. Ezek a fogalmak egyelőre nem biztos, hogy sok információval szolgálnak, de a cikk végére, már mindenki tisztában lesz azzal, mit is jelentenek.

Hormonok

A genetika önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot, a hormonoknak ugyanolyan fontos szerep jut. A nők szervezete is termel androgén (férfi) hormonokat, igaz, jóval kevesebb mennyiségben, mint a férfiak szervezete. Az androgének a nők esetében, a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért, a tesztoszteronból képződő Dihydrotesztoszteron (DHT) a felelős. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy is van ez.

Hajhullás nőknél

A szervezetben termelődő tesztoszteron, az 5-alfa reduktáz enzim hatására, egy aktívabb formába, DHT-ba alakul át, amely kapcsolódik a szőrtüszők sejtjein található speciális receptorokhoz, és ezáltal olyan folyamatokat indítanak el a DHT-ra érzékeny hajtüszőnél, amelyek később hajhullást okoznak. A hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a hajtüsző egyre kisebb méreteket ölt. Így, az addig életerős, vastag hajszál fokozatosan elvékonyodik, és egészen addig miniatürizálódik, míg egy szabad szemmel alig látható, pigmenthiányos piheszőrré nem szelídül. Néhány évig még sikerül életben maradnia a jobb sorsra is érdemes hajszálnak, de hatékony kezelés nélkül végül elpusztul.

Az életnek azért van némi humorérzéke, ugyanis a DHT-nak kettős hatása van a szőrtüszőkre. Míg a hajszálakra pusztító hatást gyakorol, addig ugyanennek a hormonnak köszönhetően erősödik majd az arc, orr, fül, és egyéb testrész szőrzete. Valószínűleg, ez senkiben sem kelt nagyobb jókedvet.

Megállapították, hogy a kopaszodó területen, nagyobb az 5-alfa reduktáz enzim aktivitás, az androgén receptorok száma, és ennek köszönhetően a DHT szint is, mint azoknál, akik nem kopaszodnak. Ugyanakkor, a nőknél jelentős ezen a területen az aromatáz enzim jelenléte is, amely gátolja a DHT-vá alakulást, és aminek mennyisége, elöl a hajvonalnál a legjelentősebb. Tarkótájékon, és a fej két oldalán azért maradnak meg a hajszálak, mert immunisak a DHT romboló hatásaira, így nem is fog kihullani. A nőknél azonban van még egy fegyver a hajhullás ellen, ez pedig a progeszteron és az ösztrogén, amely nem enged teret az androgéneknek, hogy a hajszálakra negatív hatást gyakoroljanak. A természet viszont néha kijátssza ezt a védelmet. Előfordulhat, hogy normál érték felett van a tesztoszteron szint, vagy alacsony a női hormonok szintje. Ez már elegendő ahhoz, hogy öröklött hajlam esetén, meginduljon a kopaszodás. A magas tesztoszteron szint endokrin problémákra is utalhat, mint pl. PCOS amelynek egyik tünete a hajhullás is lehet. Egyre gyakrabban merül fel nőknél ennek a betegségnek a lehetősége, magas szabad T szint, szőrösödés, hajhullás esetén. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, hogy normális hormon értékek mellett is megindul a hajhullás, a DHT-ra való túlérzékenység miatt.

Életkor

Az életkor nem szorul különösebb magyarázatra. Jelenleg 20-25 körül állapították meg az egy hajtüszőből kifejlődő hajszálak számát, genetikailag ennyi van programozva. Ha optimisták vagyunk, akkor egy hajszál kb. hat évig elélhet. Amennyiben ezt az adatot megszorozzuk a genetikailag meghatározott újraszületés számával, akkor minimum 120-150 évig biztosított a hajállományunk. Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen a különböző hatások, amelyek érnek bennünket az idők folyamán, rövidíthetik egyes hajszálak növekedési ciklusát, az emberi szervezet is folyamatosan leépül, az érrendszer sem a régi már, és még sok apró mozzanat elegendő ahhoz, hogy tökéletesen beavatkozzon a minimum 120 évig dús hajam lesz típusú álomvilágba. A nők szervezete mint azt már korábban említettük, a női nemi hormonoknak köszönhetően védettséget élvez a genetikai hajhullással szemben. Egészen egy bizonyos pontig.

Menopausa

Menopauza - Hajhullasstop.huAz idő hamar elrepül a fejünk felett. Eleinte csak mosolygunk az ilyen kijelentéseken, de később felnőtt fejjel már megértjük, és megtapasztaljuk mi is ezt az érzést. A nők esetében a változó kor 45-55 év körül következik be. Ez a tény, sajnos a hormontermelésre is kihat. A progeszteron és ösztrogén stabil védőbástya volt a hajhullás elleni küzdelemben, de a klimax közeledtével drasztikusan csökken ezeknek a hormonoknak a szintje. Ebből következik, hogy az addig szilárd védelem kártyavárként omlik össze. Felborul a törékeny egyensúly, és megnő a tesztoszteron DHT-vá alakulásának aránya. A magasabb DHT szint önmagában még nem lenne probléma, de egy öröklött genetikai hajlammal párosítva, már aggodalomra adhat okot.

Öröklődés esetén általában a menopausa után tapasztalható a hajritkulás/vékonyodás. Ugyanakkor, a szervezet hormonális változása idő előtt is kiválthatja, és elindíthatja a folyamatot, ami azt jelenti, hogy páran már fiatal korukban szembesülnek az AGA problémájával.

A genetikai kopaszodást számos tényező befolyásolja, amelynek egyelőre csak néhány eleme ismert. Ezért van az, hogy a megoldások is egyelőre, főleg a DHT képződésének csökkentésére irányulnak, mivel ezen a területen szép eredmények születnek. A genetikai hajhullás okainak pontos ismerete még kutatások tárgyát képezi, így egyelőre a kezelési módszerek is behatároltak.

Természetesen nem minden hajhullás genetikai eredetű. Sajnos a variációk száma meglehetősen nagy. Rendszerint érdemes először a szervezetünk pszichés és fizikai egészségének vizsgálatával kezdeni az okok feltárását.

Diffúz hajhullás

A diffúz hajhullás /telogen effluvium/ azt jelenti, hogy a hajas fejbőr teljes felületén, egyenletesen tapasztalható hajvesztés. A telogen kifejezés arra utal, hogy a növekedő fázisban levő hajszálak, bizonyos körülmények hatására, elmozdulnak a pihenő fázisba, így ezek 2-3 hónap múlva kihullanak. A kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek: Hosszan tartó betegség, pajzsmirigy vagy egyéb lappangó egészségügyi problémák, pszichés megterhelés, gyógyszerek mellékhatásai, stb./ A kiváltó okokról bővebben az általános okok fejezetben olvasható részletesebb információ. A diffúz hajhullás nem okoz maradandó kopaszságot. Az okok megszűnése/megszüntetése után, a haj állapota magától rendeződni fog. Csak türelemre van szükség, míg a hajszálak újra megnőnek, és biztosítják azt a dús hatást, amilyen régen volt. A diffúz hajhullástól való félelem, gyakran felmerül a terhesség és fogamzásgátló használata esetén is.

Terhesség

Hajhullás terhesség ideje alatt

A nők, a terhességük ideje alatt általában nem tapasztalnak a megszokottól eltérő hajhullást, sőt, egyesek dúsabb hajkoronával rendelkeznek, mint előtte. Ebben az időszakban jelentősen megemelkedik a szervezet progeszteron és ösztrogén szintje, ami arra készteti a hajszálakat, hogy az átlagosnál hosszabb ideig tartson a növekedési szakasz. Szülés után azonban a hormonok szintje visszaáll az eredeti állapotra, így a hajszálak számára is megszűnik a motiváció, aminek következtében a "túlkoros" hajszálak szinte egyszerre kerülnek nyugalmi fázisba. Ezért, a szülést követő 2-3 hónapon belül, a nők egy része fokozottabb hajhullást tapasztal, ami 1-6 hónapig is eltarthat. Miután a szervezetben visszaáll a régi hormonális egyensúly, a hajhullás megszűnik, és minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

Fogamzásgátló használata

Azok a nők, akik a fogamzásgátló tabletta szedése idején hajhullást tapasztalnak, valószínűleg örökölték az erre való hajlamot és szervezetük érzékenyebben reagál a hormonális változásokra. Amennyiben a haj ritkulni, vékonyodni kezd, konzultálni kell az orvossal, esetleg egy másik fogamzásgátló tablettát kell felíratni. Abban az esetben, ha megvan a hajlam a női androgenetic alopéciára, /tehát a családban előfordult női genetikus kopaszodás/ akkor a gyógyszer szedése előtt, konzultálni kell szakemberrel, ugyanis a tabletta által okozott hormonális változás, kiválthatja az androgenetic alopeciat. Azok, akik abbahagyják a tabletta szedését, szintén tapasztalhatnak a szer abbahagyása után 2-3 hónappal fokozottabb hajvesztést, ami 6 hónapig is eltarthat, ugyanúgy, mint a szülés esetében. Ennek hasonló a magyarázata, mint a terhességnél, tehát itt is főleg az ösztrogén szint változása a ludas.

Foltos kopaszodás (Alopecia areata)

A foltos kopaszodás már bonyolultabb kérdés, és attól függően, hogy mi okozza, a gyógyítása is sokkal nehezebb feladat. Először is ki kell zárni néhány tényezőt. A nem megfelelő hajviselet, főleg halánték és a homlok részen, előidézhet hajhiányos területeket. A trichotillománia, vagyis a hajszálak kényszeres tépkedése, már gyakrabban előforduló jelenség, és szintén nagy kiterjedésű hajvesztést okozhat. A hátterében legtöbbször pszichés okok húzódhatnak, mint pl.: nyugtalanság, szégyenérzet, csalódottság, érzelmi megrázkódtatás.

A foltos kopaszodás hátterében, ugyanúgy meghúzódhat gyulladás vagy más egészségügyi probléma, mint a diffúz hajhullás esetében. Ugyanakkor, gyakran az orvosok semmilyen rendellenességet nem találnak a hajhiányos területeken kívül. Ez azt jelenti, hogy az illető fizikailag ugyanolyan egészséges mint a többiek, leszámítva a hajhullásos tüneteket. Ez mondjuk senkit nem vígasztal, legyen szó akár gyerekről, akár felnőttről. Bővebben erről a témáról, az általános okok részben olvasható részletes információ. Az A.A-nál, a hajhiányos területeken általában ép a fejbőr, nincs rajta elváltozás, mint a gombás megbetegedések esetében, amely elsősorban a gyerekeknél fordul elő. Így, erről részletesebb ismertető a hajhullás gyerekeknél részben található.

A hajhullás okait nem lehet egy cikkben felsorolni és megoldani. Ez a hosszabb írás is inkább arra tett kísérletet, hogy felvázolja a főbb irányvonalakat, de a legapróbb részletekbe már nem mélyültünk el, hiszen minden ember más, így a kiváltó okok teljes listájának hossza is bizonytalan.