HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Hajhullás okai

Hajhullás férfiaknál

2012. október 18.

Tükörbe nézel, és érzed, hogy valami megváltozott. Forog az agyad, és hirtelen bevillannak azok a pillanatok, amelyeknek korábban nem tulajdonítottál nagyobb jelentőséget. A hajmosás és fésülködés több hajszál elvesztésével jár mint azelőtt, a megszokott dús hatás is már csak az emlékeid között él.

Hajhullasstop.huA fokozatosan növekvő nyugtalanság még nem csapott át elkeseredésbe, egészen eddig a pillanatig. Az első alkalom, amikor már nem tudjuk áltatni magunkat tovább, és szembe kell néznünk a kopaszodás tényével, és első jeleivel. A hajvonal ha alig észrevehetően is, de elkezdett hátra húzódni, még fel sem fogjuk igazán mi kezdődött el, de idővel rájövünk, hogy az, ami korábban természetesnek tűnt és figyelmet sem érdemelt, milyen fontos szerepet tölthet be az ember életében. A dús haj, a fiatalság és egészség szimbóluma, ezzel mindenki tisztában van. A hajproblémák, különösen a hajhullás, megvisel mindenkit, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető. Az önbizalom, a fiatalság érzése, a legtöbb ember esetében elillan, és ezt senki sem akarja elengedni.

A férfiaknál a leggyakoribb hajhullást kiváltó tényező az öröklődés/genetika, vagy ahogy hivatalosan nevezik, androgenetic alopecia. A genetikai típusú kopaszodás esetében meghatározott minta/forma alakul ki, amely általában nem hagy kétséget afelől, hogy mi okozza a hajhullást. Először a homlok rész két oldalán tolódik hátra a hajvonal, majd a fejtetőn ritkul meg a hajzat. A végső stádiumban pedig már csak oldalt és hátul marad haj, egyfajta patkóforma alakul ki. Nem szabad megfeledkezni azokról a ritka esetekről sem, amikor a hajvesztés a fejtető forgó tájékáról indul, és úgy ölt egyre nagyobb méreteket, vagy a fejtetőn egyenletesen kezd ritkulni, így kialakítva a későbbi kopasz területet. Akik foglalkoztak korábban hajhullással, azok biztos előbb-utóbb szembesültek a Norwood skála kifejezéssel. Ez mutatja meg, hogy milyen szinten állunk jelenleg, mit hozhat a jövő, és támpontot adhat, hajátültetés esetén.
 

Norwood skála - Hajhullasstop.hu
Norwood skála
 

3 fontos tényező a genetikai típusú kopaszodásnál:

  • Öröklődés
  • Hormonok
  • Életkor

Öröklődés

A nem kívánt örökség, anyai és apai ágon egyaránt az ölünkbe hullhat. Amennyiben mindkét szülő hordozza a kopaszodásra hajlamosító géneket, úgy az előfordulás valószínűsége fokozódik. Természetesen nem törvényszerű, hogy az utódok is hajhullástól szenvednek majd, mindenestre az esély nagyobb. Általában az erre utaló jelek már a 20-as évek elején kezdenek megmutatkozni, de mivel minden ember más, így a kopaszodás kezdete, intenzitása, és mértéke is egyénenként változik. Azt saccolgatni, hogy 10-20 év múlva tükörsima lesz e a fejünk, elég nehéz lenne megjósolni, hiszen vannak időszakok mikor erőteljesebb a hajhullás, viszont vannak olyan periódusok is, amikor lassabb a kopaszodás mértéke, vagy éppen stagnál az aktuális állapot. Azzal kapcsolatban, hogy mi az a tulajdonság ami öröklődik, a leggyakoribb válasz a következő:

A DHT-ra való fokozott érzékenység, a hajhullás kiváltó oka, ez az, amit a gének átörökítenek. Ha egy kicsit jobban a mélyére tekintünk, akkor láthatjuk, hogy ez egy tág fogalom, és olyan jellemzőket foglalhat magába, mint az androgén receptorok fokozott érzékenysége ill. száma, vagy az 5-alfa reduktáz enzim túlzott aktivitása. Ezek a fogalmak egyelőre nem biztos, hogy sok információval szolgálnak, de a cikk végére, már mindenki tisztában lesz azzal, mit is jelentenek.

Hormonok

A genetika önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot, a hormonoknak ugyanolyan fontos szerep jut. A kasztrált férfiak például hiába rendelkeznek kopaszodásra hajlamosító génekkel, a megfelelő hormontermelés hiányában, a hajkorona megmarad. Az 5-alfa reduktáz enzim hiánya, szintén megakadályozza a kopaszodás kialakulását. A legfontosabb férfi hormon a tesztoszteron. A tesztoszteron, és más ezzel összefüggésben álló hormonok felelősek a férfias jegyek kialakulásáért. A T. a herékben és kis mennyiségben a mellékvesékben termelődik. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dihydrotesztoszteron (DHT) a felelős. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy is van ez.

A szervezetben termelődő tesztoszteron, az 5-alfa reduktáz enzim hatására, egy aktívabb formába, DHT-ba alakul át, amely kapcsolódik a szőrtüszők sejtjein található speciális receptorokhoz, és ezáltal olyan folyamatokat indítanak el a DHT-ra érzékeny hajtüszőnél, amelyek később hajhullást okoznak. A hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a hajtüsző egyre kisebb méreteket ölt. Így, az addig életerős, vastag hajszál fokozatosan elvékonyodik, és egészen addig miniatürizálódik, míg egy szabad szemmel alig látható, pigmenthiányos piheszőrré nem szelídül. Néhány évig még sikerül életben maradnia a jobb sorsra is érdemes hajszálnak, de hatékony kezelés nélkül végül elpusztul.

Az életnek azért van nDHT - Hajhullasstop.huémi humorérzéke, ugyanis a DHT-nak kettős hatása van a szőrtüszőkre. Míg a hajszálakra pusztító hatást gyakorol, addig ugyanennek a hormonnak köszönhetően erősödik a szakáll, orr, fül, és egyéb testrész szőrzete. Valószínűleg, ez senkiben sem kelt nagyobb jókedvet.

Most pedig itt az ideje, hogy tisztázzunk egy félreértést. Egy téves információ terjedt el, ami eddig nekünk kedvezett. Az örök mondat így szólt: A kopasz férfiaknak magasabb a tesztoszteron szintje, és ezért jobb szeretők az ágyban, mint dúshajú férfitársaik. Amennyiben a kopaszodó férfiak szexuális teljesítményéről szóló legendák igazak, akkor sincs összefüggésben a tesztoszteronszinttel. Ennek a hormonnak a mennyisége ugyanis mindkét férfitípus esetében általában megegyező, tehát a kopaszodás esetében is, az eltérést máshol kell keresni. Megállapították, hogy a kopaszodó területen, nagyobb az 5-alfa reduktáz enzim aktivitás, az androgén receptorok száma, és ennek köszönhetően a DHT szint is, mint azoknál a férfiaknál, akik nem kopaszodnak. Tarkótájékon, és a fej két oldalán azért maradnak meg a hajszálak, mert immunisak a DHT romboló hatásaira, így nem is fog kihullani. Ezt a genetikai sajátosságot használják ki, a hajátültetés területén.

Ha körülnézünk, az esetek legnagyobb részében, csak a DHT-t emelik ki a hajhullás okaként. Amennyiben azt vesszük alapul, hogy ennek hiánya már megóvhatja hajkoronánkat, - függetlenül attól, hogy milyen géneket örököltünk, akkor ez teljesen logikusnak tűnik. Ugyanakkor ez egy összetett probléma, ami számos tényezőből épül fel. Elég, ha csak azt megemlítjük, hogy a DHT kötődése a hajtüsző sejtjeinek receptoraihoz csak gyújtószikra, de az így előidézett változásokra, az immunrendszer reagál a hajszálak elpusztításával.

Életkor

Az életkor nem szorul különösebb magyarázatra. Jelenleg 20-25 körül állapították meg az egy hajtüszőből kifejlődő hajszálak számát, genetikailag ennyi van programozva. Ha optimisták vagyunk, akkor egy hajszál kb. hat évig elélhet. Amennyiben ezt az adatot megszorozzuk a genetikailag meghatározott újraszületés számával, akkor minimum 120-150 évig biztosított a hajállományunk. Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen a különböző hatások, amelyek érnek bennünket az idők folyamán, rövidíthetik egyes hajszálak növekedési ciklusát, az emberi szervezet is folyamatosan leépül, az érrendszer sem a régi már, és még sok apró mozzanat elegendő ahhoz, hogy tökéletesen beavatkozzon a minimum 120 évig dús hajam lesz típusú álomvilágba. Pubertáskorban megindul a herék tesztoszteron termelése, ami persze egyidejűleg a DHT megjelenését is eredményezi. Hatásuk ebben az időszakban sokrétűen megmutatkozik mint pl. arc és testszőrzet kifejlődése, hang mélyülése, növekedő izomtömeg, libidó stb.. A DHT megjelenése a hajszálak számára viszont, nem egy örvendetes hír. Amennyiben a hajszálakhoz a DHT-n kívül, egy kevésbé szerencsés genetika is párosul, akkor szép lassan kezdhetjük kiásni a csatabárdot, és töprenghetünk azon, hogyan győzzük le a sorsot, vagy pedig elfogadjuk a nekünk osztott lapokat.

A pontos okok a genetikai kopaszodással kapcsolatban még váratnak magukra. Addig érjük be a jelenlegi információkkal, amelyek így is elegendőek ahhoz, hogy otthonosabban mozogjunk ezen a területen.