HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Hajhullás okai

Gyógyszerek

2012. május 25.

Bizonyos gyógyszerek kiválthatnak átmeneti hajhullást, az arra érzékeny egyéneknél. Érdemes elolvasni a betegtájékoztatót, mert így megismerhetjük a készítmény használatával járó esetleges mellékhatásokat is.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül, mely gyógyszerek okozhatnak hajhullásos tüneteket:

  • Fogamzásgátlók
  • Szívgyógyszerek
  • Antidepresszánsok
  • Gyulladáscsökkentők
  • Anabolikus szteroidok
  • Vérnyomáscsökkentők
  • Koleszterincsökkentők..stb.

Rosszindulatú daganatok gyógyszerei

Hajhullás gyógyszerek miattA daganatos megbetegedéseknél alkalmazott kemoterápiás kezelések, gyakran okoznak mellékhatásokat. A rákellenes gyógyszerek többnyire a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, gátolva növekedésüket, osztódásukat. Sajnos az így végzett pusztítás nem szelektív, ezért a gyorsan osztódó egészséges sejtek is károsodhatnak. Mivel a hajhagymában levő hámsejtek is a legintenzívebben szaporodó sejtekhez tartoznak, az osztódás itt is blokkolva van. Ennek következtében a hajszálak elvékonyodnak, és kihullanak. Hajhullást nem minden kemoterápiás kezelés okoz, s amelyik ki is válthat ilyen mellékhatást, azt sem mindenkinél idézi elő. A hajhullás, a kemoterápia következtében 10-16 nap múlva alakul ki, és a haj elvesztése csak átmeneti jellegű. A kezelések abbahagyása után a haj az esetek csaknem 100%-ában újra kinő, és a hajszálak az eredetinél rendszerint vastagabbak és göndörebbek lesznek. Olykor azonban az új haj színe az eredetitől eltérő lehet, esetenként szürke lesz. A kezelés maradandó kopaszsághoz vagy a haj megritkulásához csak kivételes esetben vezet. A hajhullás mellett más testszőrzet átmeneti elvesztése is bekövetkezhet.

A kezelések elkezdése után kerülni kell a hajzat erős fésülését, kefélését, hajszárító, hajgöndörítő készülék használatát. Ugyanakkor tanácsos 3-5 naponkénti hajmosás, magas proteintartalmú és kevésbé szárító hatású, gyengébb sampon használatával. Fokozottan kell óvni a fejet nyáron az erős napsütéstől, télen pedig a hideghatástól. A rászoruló betegnek a paróka receptre írható fel, és a rákellenes szervezetek, a Rákbetegek Országos Szövetsége és a Magyar Rákellenes Liga pedig segítséget nyújtanak annak kedvezményes beszerzésében, s esetenként ingyenesen is hozzá tudják juttatni a beteget.

Forrás: www.daganatok.hu