HAJGYÓGYÁSZ KERESŐ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus tempor, tortor vitae lacinia elementum, arcu mi eleifend risus, eu viverra justo.

Érdekességek

Fo-Ti gyökér mint csodaszer

2012. május 07.

A kínai orvoslás a világ legrégebbi tudományának számít, ennek egyik nagyon fontos eleme a farmakológia, azaz a gyógynövények és a belőlük készült különleges ételek és italok kavalkádja.

A receptek olykor misztikusnak vélt állati eredetű alapanyagokat is tartalmazhatnak, de szerencsére ezek egyre inkább kiszorulnak a látókörből. Igaz vannak kivételek, mivel az orrszarvútülök értéke sajnos még ma is az arany vagy a kokain árával vetekszik.

A farmakológia békésebb vizFo-Ti gyökéreire evezve elsősorban a gyógynövények kapnak jelentősebb hangsúlyt. A kínai orvoslás elmélete minden betegségtípusra pontosan és világosan megfogalmazza a szükséges gyógynövényeket, adalékanyagokat és az ezekkel harmonizáló összetevőket. Az egyik ilyen közismertebb alapanyag a Fo-Ti gyökér, mely kínai nevén „He Shou Wu”, ami szabad fordításban annyit jelent, hogy Mr. Wu haja fekete marad. Az elnevezés onnan ered, hogy eme gyógynövény gyökere a termékenység és a szexuális örömök fokozása mellett elsősorban a fiatalság megőrzésében segít.

A legendák szerint a gyökér jótékonyságának felfedezését különleges körülmények övezik. Egy halálra ítélt súlyos bűncselekmény elkövetőjéről szól a történet, akit földbe ásott cellába zártak víz és élelem nélkül. A hóhérok egy év elteltével néztek szét a cella körül és meglepődve tapasztalták, hogy az elítélt nemhogy nem halt meg, de egyenesen megfiatalodott, korábbi szürke haja pedig fekete lett. Mindezt a fal repedéseiben termett szőlőnek és a Fo-Ti gyökérnek köszönhette.

A gyógynövények egyik nagy mestere Li Qing Yuen a Time magazin 1933-ban készült egyik cikke szerint 252 évig élt, mivel kizárólag a természetben fellelhető ételeket, gyógynövényeket Gotu Kola rizsbort és természetesen Fo-Ti gyökeret fogyasztott napi rendszerességgel. Joggal mondhatjuk, hogy ez egy badarság, fikció, ám a Fo-Ti gyökéren végzett tudományos állati és emberi kísérletek komoly bizonyítékokkal szolgálnak. Nyugtató hatása mellett lázcsillapításra, gyulladások csökkentésére, szívproblémákra, magas vérnyomásra, máj és veseelégtelenségre valamint daganatos betegségre is alkalmazható. Igazi csodaszer mondhatnánk, egy biztos azonban ártani nem árthat.

Mr Wu fekete haja, azaz a Fo-Ti tehát képes akár az ősz hajszálakat visszafordítani eredeti állapotukba, sőt a kopaszodásban is segíthet. Egy tanulmány során 36 ember kapott Shou Wu italt alkoholos kivonatban és az eredmény egész meggyőző volt. A próbaidő végén 24 fő teljes mértékben megszabadult ősz hajszálaitól, nyolcan tapasztaltak részleges javulást, míg 4 személynek egyáltalán nem jött be a csodaszer. Fontos persze megjegyezni mindig az apró betűs részeket is, hiszen mint minden alternatív gyógymód esetén ez is kizárólag hosszú ideig alkalmazva okozhat életmódbeli változásokat, pénztárcánkat nem kímélve természetesen.

A tanulmány sajnos arról nem írt, hogy a kopaszodás ellen milyen eredményeket hozott a Fo-Ti gyökér alkalmazása, de gyaníthatóan mindez azért van így, mert arra sajnos nincs hatással. Mindez azt jelenti, hogy a természetes és dúsabb haj elérése érdekében továbbra is az egyetlen lehetőségünk a hajbeültetési eljárás.

 

Forrás: Origo/HH Blog